
Frequently Asked 

Farm Pond Questions (Q) & Answers (A) 
 

     As discussed in the “Georgia Farm Pond Exemption Guide”, a farm pond is an impounded 

water source created by constructing an embankment or excavating a pit that is intended to 

provide water for the irrigation of crops or water supply for livestock operations.  Activities for 

the purpose of maintaining existing farm ponds and construction of new farm ponds are exempt 

from jurisdiction under Section 404 of Clean Water Act (CWA) provided they meet the criteria 

outlined in Section 404(f) of the CWA and Section 323.4(a)(3), Title 33 of the Code of Federal 

Regulations.  The Natural Resources Conservation Service (NRCS) and US Army Corps of 

Engineers (USACE) will follow procedures outlined in the “Georgia Farm Pond Exemption 

Guide” when reviewing proposal for construction of farm ponds.  The following are answers to 

frequently asked farm pond questions, and additional information is available on the Savannah 

District Regulatory Website.  http://www.sas.usace.army.mil/regulatory/Exemptions.html 

 

 

Q.  Can a farm pond be used for watering livestock (cows, horses, goats, etc.)? 

 

A.  Yes.  However, as discussed in the “Georgia Farm Pond Exemption Guide,” 50 head of beef 

cattle would only need a ¾ acre pond for a reliable source of drinking water. 

 

Q.  Can a farm pond, either existing or proposed, be used for commercial fish production? 

 

A.  No.  The purpose of a farm pond is to provide a reliable source of supplemental irrigation 

water necessary for the production of a commodity crop during periods of drought or during the 

critical growth period(s) of a particular crop.  Since fish are not considered a commodity crop, a 

farm pond cannot be used for commercial fish production.  The “Georgia Farm Pond Exemption 

Guide” contains a partial list of commodity crops. 

 

Q.  Can a farm pond be used for recreational fishing? 

 

A.  Yes.  A farm pond can be used for recreational fishing, but neither recreational nor 

commercial fishing can be a purpose for the construction of a farm pond.  

 

Q.  For new farming operations, can a farm pond be built to provide irrigation water for land that 

has not yet been cleared of trees and other vegetation, but where a commodity crop would be 

planted in the future?  

 

A.  Yes.  A farm pond can be built in advance of clearing land for planting a commodity crop. 

 

Q.  If a farm pond is constructed in advance of clearing farm land, is there a time-frame for when 

the land must be cleared and be available for the production of crops?  
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A.  Yes.  Within 18 months of completing construction of the farm pond, the land must be 

cleared and available for crop production.  The USACE routinely inspects farm ponds.  

Inspections are preformed to confirm that farm ponds are being used for irrigation of a 

commodity crop, which requires land to be cleared and available for crop production.  If a farm 

pond is not being used for irrigation the USACE will open an investigation of unauthorized 

activity pursuant to Section 404 of the Clean Water Act (CWA).  The USACE may require the 

farmer to remove the pond and restore aquatic areas to their original condition, or to submit an 

application for an after the fact permit.  However, an after the fact permit application does not 

ensure that a CWA permit will be automatically issued if the discharges are determined to cause 

significant degradation of on-site or downstream aquatic resources.   

 

Q.  Once a farm pond has been constructed, is there a time frame for when irrigation equipment 

must be available? 

 

A.  Yes.  Within 18 months of completing construction of a farm pond, the irrigation equipment 

needed to apply water from the pond must be available for use.  The USACE routinely inspects 

farm ponds.  Inspections are performed to confirm that farm ponds are being used for irrigation 

of a commodity crop, which requires the availability of irrigation equipment.  If a farm pond is 

not being used for irrigation the USACE will open an investigation of unauthorized activity 

pursuant to the CWA.  The USACE may require the farmer to remove the pond and restore 

aquatic areas to their original condition, or to submit an application for an after the fact permit.  

However, an after the fact permit application does not ensure that a CWA permit will be 

automatically issued if the discharges are determined to cause significant degradation of on-site 

or downstream aquatic resources.   

 

Q.  Can two or more farmers build a farm pond to provide irrigation water for crop lands located 

on adjoining or nearby farms?   

 

A.  Proposals for construction of multiple user farm ponds will be reviewed by the USACE on a 

case-by-case basis.  For multi-farm pond proposals, all agricultural lands that would be irrigated 

from the pond must be identified.  A proposal for a multi-farm pond must include information to 

document water needs (water budget), all other available water sources and the availability of 

irrigation equipment that would be required to pump water from the pond to all identified fields.   

 

Q.   The NRCS reviews proposals for most farm ponds that are 10 acres or less in size.  The 

information required by NRCS is listed in the “Farm Pond Guide.”  Are there additional 

information requirements for ponds larger than 10 acres?   

 

A.  Yes.  You will need to provide the information listed in the “Checklist for USACE Farm 

Pond Exemption Determination for Ponds over 10 Acres in Georgia.”   A more detailed water 

budget, to include, but not limited to the following information is required:  a discussion of how 

much  rainfall would be expected during drought conditions vs. how much water would need to 

be provided by the proposed farm pond; estimated evaporation losses and how this would impact 

water availability from the pond; whether the pond would be groundwater or stream fed, and 

how this would affect water availability and/or refilling of the pond while being used for 

irrigation; a watershed analysis documenting that the proposed pond would be capable of  
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providing irrigation water during drought conditions; and other project specific information 

documenting that the proposed pond not be excessive for the need.  The detailed water budget 

information would need to be prepared by a professional hydrologist or other qualified persons.  

 

Q.  Can houses be constructed in the vicinity of a farm pond? 

 

A.  It depends.  A farmer could build a house in the vicinity of a farm pond; however, if a farmer 

subdivides the property surrounding a farm pond into residential lots, this would be considered a 

change in the use of the pond under the CWA.  Therefore, the pond would no longer be exempt 

from CWA permit requirements and would be subject to the jurisdiction of the USACE.  The 

USACE may require the farmer to remove the pond and restore aquatic areas to their original 

condition, or to submit an application for an after the fact permit, which could include a 

requirement to provide compensatory mitigation. However, an after the fact permit application 

does not ensure that a CWA permit would be issued if the discharges are determined to cause 

significant degradation of on-site or downstream aquatic resources.  Farm ponds constructed 

prior to implementation of the CWA are grandfathered and authorized under the CWA.   

 

Q.  What about a farm, with an existing farm pond, which is sold to a developer for the purpose 

of constructing a residential or commercial subdivision; would this be considered a change in use 

of the exempt farm pond? 

 

A.  Yes.  The conversion of a farm to a residential or commercial subdivision would be a change 

in use.  Any farm ponds constructed after implementation of the CWA are subject to USACE 

jurisdiction.  The USACE may require the developer to remove the pond and restore aquatic 

areas to their original condition or to submit an application for an after the fact permit, which 

could include a requirement to provide compensatory mitigation.  However, an after the fact 

permit application would not ensure that a CWA permit would be issued if the discharges are 

determined to cause significant degradation of on-site or downstream aquatic resources.   

 

 


